Już dawno nie było na blogu czegoś pysznego – czas to zmienić! Dzisiejsze danie może wydawać się skomplikowane, ale tak naprawdę jest bardzo proste. Owszem, jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale efekt końcowy jest wart wysiłku. Skorzystajcie zatem z ostatnich chwil kiedy na targach dostępne są świeżutkie i czerwoniutkie papryki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki:
6 dużych, czerwonych papryk
kulka mozarelli
200 g kaszy gryczanej
300-400 g wątróbki drobiowej
2 małe cebule
natka pietruszki
pieprz, w wersji dla solących – sól ;)
opcjonalnie: 400 g pieczarek
WYKONANIE:
- Kaszę gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
- W tym samym czasie rozgrzewamy trochę oleju na patelni i przysmażamy pokrojoną drobno cebulkę.
- Dodajemy pokrojoną wątróbkę – najlepiej w dość drobną kostkę. Całość smażymy aż wątróbka będzie gotowa.
- Opcjonalnie możemy też dodać pokrojone i wcześniej podsmażone do miękkości pieczarki.
- Do farszu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki w dowolnej ilości – im więcej, tym zdrowiej!
- Odcinamy czubki papryk i wydrążamy środki. Mozarellę kroimy w cienkie plasterki.
- Wypełniamy papryki nadzieniem, przykrywamy plasterkiem mozarelli i czubkiem papryki.
- Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym posmarowanym cienką warstwą oleju.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180C i umieszczamy w nim naczynie.
- Zapiekamy przez ok. 40 minut aż papryka zmięknie a ser się rozpuści.
- Można podawać z zimnym kefirem.
SMACZNEGO!
(Visited 427 times, 1 visits today)