Pamiętacie moje ostatnie ciasto ze szpinakiem „leśny mech”? Bardzo mi się podoba takie użycie tego warzywa, a szczególnie teraz gdy jest on tak tani, że można kupować kilogramami. Nie chciałam robić kolejnego koktajlu i tym razem wybrałam opcję z ciastem. Trochę czasu mi zajęło znalezienie przepisu, który nie będzie bardzo pracochłonny a przy okazji efekt końcowy będzie cieszył i oko i podniebienie. Tym oto sposobem prezentuję Wam proste ciasto szpinakowe – pieczcie póki szpinak w sklepach :)
Proste ciasto ze szpinakiem
Składniki:
150 g listków świeżego szpinaku
110 ml oliwy z oliwek
2 jajka
200 g cukru pudru (ja dałam 150 g cukru zwykłego i 50 g pudru)
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
WYKONANIE:
1) listki szpinaku wypłukać i dokładnie zblendować tak, żeby powstała w miarę jednolita masa (z oliwą z oliwek). Ja się tym jakoś bardzo nie przejmowałam – zostało mi sporo nierozdrobnionych części.
2) jajka ubić z cukrem.
3) dodać do masy rozdrobniony szpinak.
4) w drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
5) dodać do masy jajeczno-szpinakowej i wymieszać do połączenia składników.
6) piec w temperaturze 180C ok. 35 minut (do suchego patyczka).
W środku ciasto będzie super zielone – idealne na imprezę ze znajomymi :)