Powiem tak – to ciasto jest dla tych, którzy naprawdę lubią w kuchni eksperymentować i nie straszne im są nawet najdziwniejsze kombinacje. Nie pierwszy raz postanowiłam zaryzykować i upiec coś, czego jeszcze nigdy nie jadłam. Tym razem wybór padł na ciasto z czerwonej fasoli z kakao, migdałami i daktylami. Zapraszam zatem wszystkich śmiałków do zmierzenia się z tym wyzwaniem – ciasto jest ok, w smaku bardzo interesujące. Fasoli praktycznie nie czuć – może jedynie pod koniec jedzenia. Czy zrobię je jeszcze raz? Ciężko powiedzieć – za dużo mam innych eksperymentów do przetestowania.
Składniki:
niecałe 2 puszki fasoli (ok.360 g po odsączeniu)
2 łyżki zmielonych migdałów
120g suszonych daktyli
5 łyżek jogurtu naturalnego
4 białka
4 żółtka
3 łyżki kakao
1łyżeczka sody
Wykonanie:
1. Daktyle namocz w gorącej wodzie – muszą zmięknąć.
2. W tym czasie zmiksuj fasolę, jogurt, żółtka, migdały i sodę.
3. Zmiksuj namoczone daktyle i dorzuć je do wcześniej powstałej masy fasolowej – wymieszaj.
4. Białka ubij na sztywno.
5. Dodaj do masy ok. 2 łyżek ubitych białek i wymieszaj do połączenia.
6. Dodaj pozostałą część białek i wymieszaj całość.
7. Piecz w temperaturze 180C, ok. 40 minut, do suchego patyczka.
SMACZNEGO EKSPERYMENTOWANIA!