Ciasto z czerwonej fasoli z kakao, migdałami i daktylami

21 marca
3 komentarze

Powiem tak – to ciasto jest dla tych, którzy naprawdę lubią w kuchni eksperymentować i nie straszne im są nawet najdziwniejsze kombinacje. Nie pierwszy raz postanowiłam zaryzykować i upiec coś, czego jeszcze nigdy nie jadłam. Tym razem wybór padł na ciasto z czerwonej fasoli z kakao, migdałami i daktylami. Zapraszam zatem wszystkich śmiałków do zmierzenia się z tym wyzwaniem – ciasto jest ok, w smaku bardzo interesujące. Fasoli praktycznie nie czuć – może jedynie pod koniec jedzenia. Czy zrobię je jeszcze raz? Ciężko powiedzieć – za dużo mam innych eksperymentów do przetestowania.

Składniki:

niecałe 2 puszki fasoli (ok.360 g po odsączeniu)

2 łyżki zmielonych migdałów

120g suszonych daktyli

5 łyżek jogurtu naturalnego

4 białka

4 żółtka

3 łyżki kakao

1łyżeczka sody

Wykonanie:

1. Daktyle namocz w gorącej wodzie – muszą zmięknąć.

2. W tym czasie zmiksuj fasolę, jogurt, żółtka, migdały i sodę.

3. Zmiksuj namoczone daktyle i dorzuć je do wcześniej powstałej masy fasolowej – wymieszaj.

4. Białka ubij na sztywno.

5. Dodaj do masy ok. 2 łyżek ubitych białek i wymieszaj do połączenia.

6. Dodaj pozostałą część białek i wymieszaj całość.

7. Piecz w temperaturze 180C, ok. 40 minut, do suchego patyczka.

SMACZNEGO EKSPERYMENTOWANIA!

 

(Visited 1 224 times, 1 visits today)