Dzisiaj kolejny temat wyzwania u Uli i w związku z nim postanowiłam zebrać wreszcie wszystkie moje ostatnie wyczyny kulinarne z letnimi owocami w roli głównej. Jak wyjdę z pracy, od razu jestem w raju, który nazywa się Stary Kleparz – Ci z Was, którzy mieszkają w Krakowie pewnie wiedzą o jakie miejsce chodzi. Dla niewtajemniczonych – jest to nic innego jak spory targ, na którym można kupić wszystko to, co aktualnie rośnie na polach. Zapach świeżych warzyw i owoców jest naprawdę niesamowity. Od jakichś trzech tygodni królują zatem truskawki, szpinak, rabarbar, czereśnie, powoli zaczyna się też sezon na bób i inne smakołyki. W ramach tego wpisu zapraszam na 5 przepisów, które niedawno zagościły w mojej kuchni.
SMOOTHIE/KOKTAJL trójkolorowy: szpinak + truskawki + brzoskwinie
Składniki:
garść szpinaku
połówka pomarańczy
kubek kefiru
kubek truskawek
brzoskwinia
Wykonanie (jeśli chcecie mieć trzy osobne warstwy):
- Miksujemy szpinak z połówką pomarańczy i 1/3 kefiru
- Miksujemy truskawki z 1/3 kefiru
- Brzoskwinię kroimy na małe kawałki i miksujemy z pozostałą częścią kefiru
- Wlewamy do kubka najpierw warstwę zieloną, później kolejne i GOTOWE!
Jeśli nie chce Wam się bawić w trzy warstwy, można zmiksować wszystko razem i też będzie pysznie. Jeśli tak jak ja nie macie blendera kielichowego, po prostu wrzucajcie składniki na kilka razy, żeby nożyki nie zwariowały ;)
SMOOTHIE/KOKTAJL dwukolorowy: szpinak + truskawki
Składniki:
garść szpinaku
kubek kefiru
kubek truskawek
Wykonanie:
- Miksujemy szpinak z połową kefiru
- Miksujemy truskawki z połową kefiru
- Wlewamy do kubka najpierw warstwę zieloną, później czerwoną i GOTOWE!
SMOOTHIE/KOKTAJL zielony: natka pietruszki + szpinak + sałata + awokado + gruszka
Składniki:
kubek kefiru
garść natki pietruszki
parę listków szpinaku
parę listków sałaty
połowa awokado
połowa gruszki
Wykonanie:
- Pietruszkę, szpinak i sałatę rwiemy na drobne kawałki
- Awokado i gruszkę kroimy na drobne kawałki
- Miksujemy wszystko z kefirem i GOTOWE!
Sernik jaglankowy z rabarbarem
Pomysł na to ciasto powstał podczas przeglądania Instagrama ;) Na jednym z polubionych profili znalazłam zdjęcie takiego eksperymentu, a że ja uwielbiam takie nowinki, nie mogło być inaczej. Zaraz po powrocie z pierwszego czerwcowego weekendu, zaopatrzyłam się w rabarbar i hola z ciastem! Przepis znajdziecie u Violi: http://okiemdietetyka.pl/sernik-jaglany-z-rabarbarem/.
Ciasto ze szpinakiem
Ten przepis z kolei całkiem niedawno zagościł na moim blogu i tam też Was odsyłam :) http://www.zafascynowanazyciem.pl/proste-ciasto-ze-szpinakiem/.
Ciekawa jestem jakie są Wasze sprawdzone sposoby na wykorzystanie letnich owoców :)