Na początek tygodnia serwuję Wam coś mega słodkiego – tak na osłodę żeby dobrze zacząć ten tydzień. Przepisów na moje ciasta szukam głównie na blogach kulinarnych – na tych najbardziej znanych, bo jestem pewna, że receptury będą sprawdzone a ciasta z nich zazwyczaj wychodzą. Tym razem źródłem pomysłu na sobotni deser był Instagram – to tam natknęłam się na śliczne zdjęcie zrobione przez Eve. Po krótkiej wymianie maili otrzymałam przepis, do którego dodałam jedynie krem cynamonowy. Krem ten okazał się jednak tak słodki, że dziś podaję Wam przepis na nieco inne proporcje do jego wykonania – myślę, że w takiej formie będzie lepszy do przełknięcia.
Składniki na ciasto:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
200g przesianej mąki
3 łyżki stołowe masła
100 ml mleka
150g cukru
20 g cynamonu
łyżka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
WYKONANIE CIASTA:
- Ubić białka na sztywną pianę.
- Ubić żółtka, masło i cukier przez ok. 5 minut.
- Dodawać powoli mąkę i mleko, nie przestając ubijać.
- Dodać cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.
- Dodać białka.
- Natłuścić tortownicę i wylać na nią miksturę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 30 minut aż do suchego patyczka.
- Przestudzić i przekroić ciasto na dwa blaty.
WYKONANIE KREMU:
Zmiksować wszystkie składniki aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować wedle uznania.
Ciasto ma intensywny cynamonowy posmak więc z pewnością podejdzie każdemu, kto lubi tę przyprawę.
SMACZNEGO!