Zgodnie z tym, co zapowiadałam na Facebooku, mam dla Was przepis na pudding cytrynowy. Mocno kwaskowy, orzeźwiający i zdecydowanie dla miłośników takich właśnie smaków. Banalnie prosty w przygotowaniu i nie zajmuje to też zbyt wiele czasu. Można go podawać z orzechami włoskimi, dzięki czemu nieco łagodnieje. Oddaję w Wasze ręce ten fajny przepis :)
Składniki:
2 wyszorowane cytryny (nie obierać!)
szklanka miodu (jeśli nie macie – 1 szklanka cukru)
4 jajka
110 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
- Cytryny pokroić w ósemki i wyjąć pestki.
- Wrzucić wszystkie składniki do blendera i rozpocząć miksowanie. Łącznie ma ono trwać 6 minut – ja podzieliłam sobie na 3 części, żeby nie za bardzo zmęczyć urządzenie ;) W każdej przerwie można oczyścić ścianki blendera, żeby wszystkie składniki ładnie się wymieszały. Ważne, żeby masło było miękkie – będzie się lepiej miksowało. Ja miałam takie niedawno wyjęte z lodówki i był to mały błąd. Nie wpłynął on co prawda na ostateczny wygląd czy smak deseru, ale miksowanie byłoby łatwiejsze.
- Gotową masę przelać do kokilek lub innych foremek – ja wykorzystałam 4.
- Zapiekać w temperaturze 160C przez około 30 minut. Warto zajrzeć do piekarnika po 25 minutach, żeby sprawdzić czy może już gotowe :)
- Ostudzić! Koniecznie :) Jeśli zjecie gorące, może się skończyć małą rewolucją żołądkową – wiem z własnego doświadczenia!
SMACZNEGO!
(Visited 215 times, 1 visits today)