Pudding cytrynowy

11 października
6 komentarzy

Zgodnie z tym, co zapowiadałam na Facebooku, mam dla Was przepis na pudding cytrynowy. Mocno kwaskowy, orzeźwiający i zdecydowanie dla miłośników takich właśnie smaków. Banalnie prosty w przygotowaniu i nie zajmuje to też zbyt wiele czasu. Można go podawać z orzechami włoskimi, dzięki czemu nieco łagodnieje. Oddaję w Wasze ręce ten fajny przepis :)

Składniki:

2 wyszorowane cytryny (nie obierać!)

szklanka miodu (jeśli nie macie – 1 szklanka cukru)

4 jajka

110 g masła w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

  1. Cytryny pokroić w ósemki i wyjąć pestki.
  2. Wrzucić wszystkie składniki do blendera i rozpocząć miksowanie. Łącznie ma ono trwać 6 minut – ja podzieliłam sobie na 3 części, żeby nie za bardzo zmęczyć urządzenie ;) W każdej przerwie można oczyścić ścianki blendera, żeby wszystkie składniki ładnie się wymieszały. Ważne, żeby masło było miękkie – będzie się lepiej miksowało. Ja miałam takie niedawno wyjęte z lodówki i był to mały błąd. Nie wpłynął on co prawda na ostateczny wygląd czy smak deseru, ale miksowanie byłoby łatwiejsze.
  3. Gotową masę przelać do kokilek lub innych foremek – ja wykorzystałam 4.
  4. Zapiekać w temperaturze 160C przez około 30 minut. Warto zajrzeć do piekarnika po 25 minutach, żeby sprawdzić czy może już gotowe :)
  5. Ostudzić! Koniecznie :) Jeśli zjecie gorące, może się skończyć małą rewolucją żołądkową – wiem z własnego doświadczenia!

 

SMACZNEGO!

(Visited 215 times, 1 visits today)