Szarlotka w stylu amerykańskim (apple pie)

14 stycznia
3 komentarze

Od wielu miesięcy marzyła mi się taka typowa amerykańska szarlotka – taka, jaką widziałam na filmach, z dużą ilością jabłek i kratką z ciasta na wierzchu. I właśnie ten przepis spełnia wszystkie moje oczekiwania. Dużą rolę odgrywają również jabłka, których użyjecie do jej wykonania – u mnie były to tradycyjne polskie szare renety, które są kwaskowe, dobrze się rozpadają i cudownie smakują w cieście. Apple pie nie jest trudne do wykonania ani czasochłonne – polecam tym, którym znudziły się już pozostałe wersje ciasta z jabłkami.

Składniki na ciasto:

600 g mąki pszennej

100 g cukru

200 g zimnego masła

2 żółtka

4 łyżki zimnej wody

szczypta soli

Składniki na nadzienie:

6-7 jabłek (najlepiej szare renety)

50 g cukru

cynamon, w dowolnej ilości :) ja uwielbiam więc daję go sporo

4 łyżki wody

dodatkowo: cukier do posypania wierchu (najlepiej brązowy)

WYKONANIE

1. Mąkę, cukier, wodę, żółtka i sól umieść w misce.

2. Do miski pokrój masło na małe kawałki.

3. Zagnieć szybko ciasto – niezbyt długo, żeby nie zrobiło się twarde.

4. Uformuj z ciasta kulkę, owiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

5. Gdy ciasto jest w lodówce, można wykonać nadzienie:

    – jabłka pokrój na kawałki: mogą być różnej wielkości, żeby się ładnie rozpadały

    – wymieszaj z cynamonem, cukrem i wodą

    – gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut

6. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę (u mnie okrągła, do tarty – o średnicy ok. 25 cm), zostawiając ok. 1/3 na kratkę na wierzch. Po ułożeniu kratki, posyp całość brązowym cukrem.

7. Piecz w temperaturze 180C przez ok. 40 minut lub do zrumienienia. Można podawać na ciepło z lodami.

SMACZNEGO!

A Wy? Jakie macie jabłkowe marzenia deserowe? :)

(Visited 588 times, 1 visits today)