Zima zbliża się do nas wielkimi krokami – czuję ją już w kościach ;) Póki co jednak mamy jesień w pełni i mnóstwo długich popołudni i wieczorów, dla niektórych pod kocem i dobrą książką w ręce. Dla rozgrzania warto przygotować sobie duży kubek pysznej herbatki – aby zaspokoić nieco podniebienie, można ją dosłodzić. Ale czym słodzić? Dziś mam dla Was post o właściwościach miodu, który można wykorzystać właśnie do osłody jesiennej herbaty.
Skupię się tylko na właściwościach miodu, żebyście mogli dowiedzieć się przede wszystkim o tym, jak jest on dla nas dobry. Zainteresowanych produkcją i rodzajami odsyłam do zasięgnięcia rady u specjalistów zajmujących się tym tematem. Zaznaczam, że poniższe informacje dotyczą efektów możliwych do osiągnięcia w przypadku regularnego spożywania miodu.
WŁAŚCIWOŚCI MIODU
- zapobiega chorobom nowotworowym i chorobom serca, dzięki zawartości flawonoidów i antyoksydantów,
- redukuje wrzody i inne problemy gastryczne,
- ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne,
- poprawia wyniki osiągane przez sportowców, dzięki zdolności utrzymywania poziomu glikogenu,
- zmniejsza kaszel i inne dolegliwości gardłaczy krtani – szczególnie przydatny w okresie, który teraz mamy i jesteśmy bardziej podatni na choroby czy przeziębienia,
- leczy rany,
- dostarcza składników odżywczych, w tym witaminy i minerały (niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy, wapń, żelazo, magnez, mangan fosfor, potas i cynk,
- jest naturalnym słodzikiem, ale UWAGA! aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości należy go dodawać do ostudzonej wody, nie gorącej,
- może poprawiać metabolizm alkoholu, ale nie jest to do końca zbadane przez naukowców, łagodzi również objawy kaca,
- leczy problemy skóry głowy i łupież, łagodzi swędzenie, świetnie nadaje się do nawilżania, np. spierzchniętych ust,
- pomaga w odchudzaniu – szczególnie zalecane jest wtedy picie wody z miodem, z dodatkiem cynamonu lub octu jabłkowego,
- wzmacnia odporność organizmu na choroby,
- łagodzi swędzenie po ukąszeniach owadów.
Jak widzicie miód to nie tylko słodycz, którą można dodać do herbaty czy ciasta, to przede wszystkim naturalny lek. Stosowany każdego dnia może przynieść wiele nieocenionych korzyści dla naszego organizmu.