ŚWIAT CZŁOWIEKA: Zielona herbata – jestem za!

23 stycznia
No comments yet

źródło obrazka: www.corepower.com
Nie jestem w stanie policzyć ile to już lat odkąd jestem fanką zielonej herbaty. Zaczęło się zapewne przypadkowo – z chęci spróbowania czegoś nowego. Zanim jednak tak się stało uwielbiałam czarną herbatę z duuuużą dawką cytryny, co podobno nie jest wcale zdrowe. Podobno takie połączenie powoduje uwalnianie się szkodliwego cytrynianu glinu, który może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Czy tak rzeczywiście jest? Pewnie jak do każdej takiej informacji, trzeba do tego podejść z dystansem i ewentualnie zaznajomić się z artykułami naukowymi na ten temat. Nie ukrywam, że od czasu do czasu ciepła herbatka z cytryną jest jak spełnienie marzeń :) Ale do rzeczy – czym jest ta zielona herbata i czy aby zdrowa?

          Tak zwana zielona herbata to w rzeczywistości napar sporządzany z liści herbaty chińskiej. Powstaje ona z młodych listków zbieranych z krzaczków z ogromną uwagą, aby nie dopuścić do ich zniszczenia. Następnie więdną i są ogrzewane, przez co nie podlegają utlenianiu. Kolejny etap to zwijanie listków i ich suszenie. Cały proces przygotowania zielonej herbaty przebiega bardzo szybko, bo w ciągu ok. 8-14 godzin. Gotową zieloną herbatę można parzyć tak, jak to robią Chińczycy – zalać gorącą wodą, którą od razu się wylewa i zaparza herbatę ponownie, zalewając woda o temperaturze 70C. Liście zielonej herbaty można parzyć nawet kilkakrotnie. Różny też może być czas parzenia – 2(3) minuty pozwalają na uzyskanie herbaty o właściwościach orzeźwiających, 5(6) minut – herbata uspokajająca i relaksująca. Każdy może zatem znaleźć coś dla siebie :) Ja zazwyczaj wybieram krótkie parzenie.
          Czy zielona herbata ma jakieś zalety? Ależ oczywiście! Od lat jest wykorzystywana w medycynie wschodu, ponieważ wspomaga pracę serca, koncentrację, utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi, a dzięki polifenolom (związki chemiczne o działaniu przeciwutleniającym) podobno chroni przed rakiem (nie jest to do końca udowodnione). Ponadto wspomaga trawienie i przemianę materii, zwiększa odporność, neutralizuje nikotynę i ma wiele, wiele innych zalet.
          
Do najbardziej znanych rodzajów zielonej herbaty zaliczamy:
·        senchę: japońska zielona herbata, w której liście nie są zmielone, silniejsza w smaku niż herbaty chińskie,
·        matchę: również wersja japońska, sproszkowana, często używana również jako dodatek do ciast. Jej liście są chronione przed słońcem specjalnymi matami, co sprawia że jest bardziej aromatyczna i słodsza,
·        gunpowder: chińska herbata, nazwa pochodzi od jej wyglądu – liście są bardzo ciasno zwinięte, przez co przypominają proch strzelniczy (ang. gunpowder).
Nie mam żadnych wątpliwości co do picia zielonej herbaty i co rusz próbuję jej nowych smaków. Obecnie na rynku mamy przeogromny wybór tego produktu więc warto testować nowości :)
(Visited 75 times, 1 visits today)