Papryka faszerowana kaszą i wątróbką

20 sierpnia
No comments yet

20140726_135937Już dawno nie było na blogu czegoś pysznego – czas to zmienić! Dzisiejsze danie może wydawać się skomplikowane, ale tak naprawdę jest bardzo proste. Owszem, jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale efekt końcowy jest wart wysiłku. Skorzystajcie zatem z ostatnich chwil kiedy na targach dostępne są świeżutkie i czerwoniutkie papryki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Składniki:

6 dużych, czerwonych papryk

kulka mozarelli

200 g kaszy gryczanej

300-400 g wątróbki drobiowej

2 małe cebule

natka pietruszki

pieprz, w wersji dla solących – sól ;)

opcjonalnie: 400 g pieczarek

WYKONANIE:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie rozgrzewamy trochę oleju na patelni i przysmażamy pokrojoną drobno cebulkę.
  3. Dodajemy pokrojoną wątróbkę – najlepiej w dość drobną kostkę. Całość smażymy aż wątróbka będzie gotowa.
  4. Opcjonalnie możemy też dodać pokrojone i wcześniej podsmażone do miękkości pieczarki.
  5. Do farszu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki w dowolnej ilości – im więcej, tym zdrowiej!
  6. Odcinamy czubki papryk i wydrążamy środki. Mozarellę kroimy w cienkie plasterki.
  7. Wypełniamy papryki nadzieniem, przykrywamy plasterkiem mozarelli i czubkiem papryki.
  8. Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym posmarowanym cienką warstwą oleju.
  9. Rozgrzewamy piekarnik do 180C i umieszczamy w nim naczynie.
  10. Zapiekamy przez ok. 40 minut aż papryka zmięknie a ser się rozpuści.
  11. Można podawać z zimnym kefirem.

 

SMACZNEGO!

(Visited 416 times, 1 visits today)