Czekoladowo-piernikowe serce

14 grudnia
No comments yet

czekoladowo-piernikowe sercePamiętam jak w dzieciństwie często mieliśmy w domu gości w niedzielę. Był to dzień, w którym można było spotkać się z rodziną, która na co dzień mieszka nieco dalej niż w najbliższym sąsiedztwie. Był to również czas, kiedy w domu pachniało świeżo pieczonym ciastem. Dzisiaj z kolei gości przyjmowałam ja – nie ma  weekendu bez ciasta więc i tym razem z mojego piekarnika wyjechało coś pysznego. Efekt możecie zobaczyć na zdjęciu głównym. Ciasto jest mocno czekoladowe z lekka nutą przyprawy piernikowej. Zapraszam po przepis! Zainteresowanym wypożyczam foremkę ;)

Składniki:

125 g masła

150 g gorzkiej czekolady, jeśli jej nie lubicie śmiało można wykorzystać czekoladę mleczną

125 g cukru

4 jajka

115 g mąki

0,5 łyżki przyprawy do piernika

0,5 łyżki cynamonu

słoik powideł śliwkowych lub innych ulubionych

polewa czekoladowa: 40 g masła, 120 g czekolady gorzkiej

WYKONANIE

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika i cynamon.
  3. Czekoladę roztapiamy – najlepiej w kąpieli wodnej. UWAGA! Woda nie może dostać się do środka.
  4. Masło ucieramy ze 100 gramami cukru, następnie stopniowo dodajemy żółtka a na koniec lekko wystudzoną, roztopioną czekoladę.
  5. Do utartej masy dodajemy mąkę i łączymy wszystko łyżką, tylko do wymieszania się składników.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostałą część (25 g) cukru.
  7. Ubitą pianę dodajemy do masy czekoladowej i mieszkamy dokładnie.
  8. Powstała ilość ciasta pasuje najlepiej do niedużej formy w kształcie serca lub do małej tortownicy.
  9. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160C.
  10. Po wystudzeniu, kroimy na dwie części i przekładamy konfiturami śliwkowymi.
  11. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy w garnku, na małym ogniu. Po zdjęciu czekoladę należy rozdrobnić na kawałki i wmieszać w masło.
  12. Ciasto dekorujemy w dowolny sposób, np. malutkimi serduszkami. Polewa powinna zastygnąć przed podaniem :)

 

SMACZNEGO!

przepis na ciasto pochodzi z portalu www.mojewypieki.com

(Visited 132 times, 1 visits today)