Dziś przedstawiam Wam kolejny produkt, będący efektem moich bio zakupów. W roli głównej – olej kokosowy. Nazwa może wskazywać na zastosowanie go jedynie w kuchni, ale jak się wkrótce przekonacie jest to produkt tak uniwersalny, że aż może mocno zaskakiwać. Sama podczas pisania tego posta odkryłam wiele nowych zastosowań dla niego. Zacznijmy od tego jaki olej wybrać – na rynku możemy znaleźć bowiem kilka jego rodzajów. Najlepszy będzie olej nierafinowany – będzie on posiadał dobre właściwości dla naszego organizmu. Jakie? Przekonacie się już za chwilę.
Zacznijmy jednak od tego, co takiego zdrowego tkwi w oleju kokosowym.
Składniki oleju kokosowego:
1. nasycone kwasy tłuszczowe: większość z nich to trójglicerydy, które są dobrze asymilowane przez nasz organizm (np. kwas laurynowy, wspomagający układ odpornościowy).
2. wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, wspomagający między innymi proces odchudzania.
3. jednonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas oleinowy, mający właściwości przeciwzapalne.
4. polifenole: odpowiedzialne za smak i zapach oleju
5. pochodne kwasów tłuszczowych
6. witaminy E, K i minerały. np. żelazo.
Jak widzicie, dobroci w nim co niemiara! Czas zatem, żebym przedstawiła Wam przeróżne zastosowania tego jakże uniwersalnego produktu. Podzieliłam je na kategorie, żeby łatwiej było znaleźć coś dla siebie. Pamiętajcie, że wszystko to wymaga regularnego stosowania.
OLEJ KOKOSOWY W KUCHNI
- nadaje się idealnie do smażenia w wysokich temperaturach,
- może służyć jako zamiennik masła,
- można nim zastąpić śmietankę do kawy,
- zamiennik olejów roślinnych w potrawach.
OLEJ KOKOSOWY W ŁAZIENCE
- naturalny balsam do codziennej pielęgnacji (mmm, uwielbiam jego zapach na skórze. Niektórym z Was może przeszkadzać jego oleista konsystencja po aplikacji na ciało, ale zapach rekompensuje wszystko),
- preparat do demakijażu,
- naturalny środek wspomagający wybielanie zębów,
- zapobiega rozstępom, np. w trakcie ciąży,
- naturalny krem do opalania z filtrem UV, zmniejsza ryzyko podrażnień słonecznych,
- olejek do masażu,
- krem intensywnie nawilżający na noc,
- zapobiega powstawaniu zmarszczek,
- produkt nawilżający do suchych włosów,
- łagodzi dolegliwości i podrażnienia skóry głowy (np. łuszczycę),
- naturalny krem do golenia i po goleniu,
- wspomaga pozbywanie się cellulitu,
- pomaga w pozbyciu się trądziku,
- krem intensywnie nawilżający do stóp.
OLEJ KOKOSOWY W APTECZCE
- łagodzi objawy alergii, np. po posmarowaniu wnętrza nosa,
- poprawia stan cholesterolu,
- dodany do gorącej herbaty pozwala łagodzić ból gardła i walczy z przeziębieniem czy grypą,
- zmniejsza żylaki i zapalenia stawów,
- pozwala zmniejszyć swędzenie po komarach,
- pomaga w odchudzaniu,
- zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu,
- koi zgagę lub nudności, dodany do herbaty,
- usprawnia krążenie,
- przyspiesza gojenie się opryszczki,
- pomaga skórze szybciej się goić w razie ran czy zakażeń.
Znamy już wszystkie dobroczynne właściwości oleju kokosowego, czas zatem na kilka dodatkowych informacji.
Ile oleju kokosowego kupić za jednym razem? Najlepiej tyle, ile będziecie w stanie użyć w krótkim czasie, tj. w ciągu kilku miesięcy. Zawsze patrzcie na datę ważności – jak przy każdym kupowanym produkcie ma ona ogromne znaczenie i świadczy o świeżości lub nie. Najlepsze rezultaty osiągniecie wtedy, gdy będziecie stosowali świeży olej.
Gdzie kupować olej kokosowy? Znajdziecie go już w wielu miejscach – przede wszystkim jednak w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Ja swój zakupiłam tutaj i jego składniki pochodzą z Filipin.
Jak widzicie olej kokosowy to sama dobroć – osobiście stosuję go od niedawna, ale już wiem, że jeszcze wiele słoiczków przede mną :)