Zakwas żytni na chleb

18 maja
5 komentarzy

Zgodnie z tym co zapowiadałam na facebooku, prezentuję Wam dzisiaj przepis na zakwas żytni na chleb. To na nim od kilku ładnych tygodni wypiekam przepyszne chleby. Przypominam, że na blogu jest już przepis na chleb na drożdżach – przygotować można go w ok. 20 minut więc to świetna alternatywa dla tych, którzy lubią naturalne wypieki, a nie mają zbyt wiele czasu na czynności trwające kilka dni.

Zakwas żytni na chleb


Podstawą zakwasu jest oczywiście mąka żytnia. Ja zazwyczaj wybieram tą razową, typ 1400 lub 2000. Możecie również użyć typu 720 lub zwykłej mąki żytniej. Zdarza mi się, że w trakcie dokarmiania zakwasu zmieniam mąkę, ale staram się aby była ona podobna do poprzednio dodawanej. Ceny tej mąki mogą być bardzo zróżnicowane – w zależności od miejsca, w którym kupujecie. Ceny moich wahają się w granicach 3-4 PLN za kilogram.

O składnikach nie ma co zbyt wiele opowiadać, bo są zaledwie dwa :) – mąka i woda. Tak! Tylko tyle potrzebujesz, żeby wykonać zakwas. Sama jego produkcja jest banalnie prosta i łatwo będzie zauważyć pewien schemat. Tym, czego najbardziej do zakwasu potrzeba (oczywiście poza składnikami) jest CZAS. No i może cierpliwość. Na początku jest to nieco żmudna praca, ale myśl o efektach pcha do przodu. Dla mnie najlepszym naczyniem do zakwasu jest słoik.

WYKONANIE

DZIEŃ 1.

1 łyżkę mąki wymieszaj z 2 łyżkami wody i odstaw w ciepłe miejsce, w którym zakwas będzie miał dostęp do powietrza. Ja po prostu przykrywam słoik kawałkiem ręcznika papierowego, owijam gumką recepturką i po środku robię małe nacięcie nożem.

DZIEŃ 2.

Do zakwasu dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody, całość wymieszaj i odstaw.

DZIEŃ 3.

Do zakwasu dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody, całość wymieszaj i odstaw.

DZIEŃ 4.

Do zakwasu dodaj 2 łyżki mąki i 4 łyżki wody, całość wymieszaj i odstaw.

DZIEŃ 5.

Do zakwasu dodaj 3 łyżki mąki i 6 łyżek wody, całość wymieszaj i odstaw.

W piątym lub szóstym (szóstego dnia powtarzasz procedurę z dnia nr 5) dniu możesz robić zaczyn, ale o tym innym razem :)

Jeśli nie używam zakwasu a mam go wystarczająco dużo, przechowuję go w lodówce. Jeśli natomiast jest go za mało, bo zużyłam na chleb, odnawiam go wg schematu – 4 łyżki mąki i 8 łyżek wody. Trzymam wtedy na zewnątrz, w ciepłym miejscu.

Mnie ten przepis sprawdza się idealnie, a chleby wychodzą pierwsza klasa! Powodzenia :)

(Visited 211 times, 1 visits today)