Tarta z porem, papryką, boczkiem i imbirem

31 stycznia
No comments yet

tarta z porem, paprykąSobotę lubię przede wszystkim dlatego, że jest dzień eksperymentowania w kuchni. Około środy zaczynam przeglądać Internet w poszukiwaniu inspiracji na weekendowe dania. Zazwyczaj polega to na tym, że wymyślam sobie jakiś składnik i wynajduję na blogach kulinarnych co ciekawego można z nim zrobić. Tym razem zapraszam Was na wyśmienitą tartę z porem, papryką, boczkiem i imbirem.

Składniki:

na ciasto: przepis na spód znajdziecie tutaj. Tak, tak – wiem, że to przepis na szarlotkę, ale okazuje się, że usunięciu cukru wychodzi z tego wyśmienita tarta na słono. Ci z Was, którzy solą mogą dodać jej nieco więcej. Ja użyłam dodatkowo przypraw – ziół prowansalskich, papryki słodkiej i kurkumy.

500 g mąki pszennej (podana w przepisie na szarlotkę ilość jest nieco za duża w tym przepisie, ponieważ na szarlotkę układamy dodatkowo kratkę)

200 g zimnego masła

2 żółtka

4 łyżki zimnej wody

szczypta soli

przyprawy

na farsz:

2 pory średniej wielkości

1 czerwona papryka

1 papryczka ostra (opcjonalnie)

kawałek boczku (tyle, ile lubicie)

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 cm imbiru

1 jajko

0,5 szklanki jogurtu naturalnego

WYKONANIE

1. Zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki (zawinięte w folię).

2. Pora pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na patelni razem z cebulką, czosnkiem i boczkiem.

3. Gdy już składniki będą miękkie, dodać paprykę czerwoną i jeśli lubicie – również ostrą papryczkę.

4. Na koniec, gdy warzywa są już miękkie, zetrzeć imbir i dusić jeszcze przez chwilę.

5. Wyłożyć formę ciastem i wylać na nie farsz.

6. Jajko połączyć z jogurtem, doprawić dowolnie i wylać na tartę.

7. Piec w temperaturze 180 C przez ok. 40 minut, aż masa jajeczno-jogurtowa się zetnie a ciasto się upiecze.

SMACZNEGO!

fot. hedrys

(Visited 301 times, 1 visits today)