Sobotę lubię przede wszystkim dlatego, że jest dzień eksperymentowania w kuchni. Około środy zaczynam przeglądać Internet w poszukiwaniu inspiracji na weekendowe dania. Zazwyczaj polega to na tym, że wymyślam sobie jakiś składnik i wynajduję na blogach kulinarnych co ciekawego można z nim zrobić. Tym razem zapraszam Was na wyśmienitą tartę z porem, papryką, boczkiem i imbirem.
Składniki:
na ciasto: przepis na spód znajdziecie tutaj. Tak, tak – wiem, że to przepis na szarlotkę, ale okazuje się, że usunięciu cukru wychodzi z tego wyśmienita tarta na słono. Ci z Was, którzy solą mogą dodać jej nieco więcej. Ja użyłam dodatkowo przypraw – ziół prowansalskich, papryki słodkiej i kurkumy.
500 g mąki pszennej (podana w przepisie na szarlotkę ilość jest nieco za duża w tym przepisie, ponieważ na szarlotkę układamy dodatkowo kratkę)
200 g zimnego masła
2 żółtka
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
przyprawy
na farsz:
2 pory średniej wielkości
1 czerwona papryka
1 papryczka ostra (opcjonalnie)
kawałek boczku (tyle, ile lubicie)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
1 jajko
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
WYKONANIE
1. Zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki (zawinięte w folię).
2. Pora pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na patelni razem z cebulką, czosnkiem i boczkiem.
3. Gdy już składniki będą miękkie, dodać paprykę czerwoną i jeśli lubicie – również ostrą papryczkę.
4. Na koniec, gdy warzywa są już miękkie, zetrzeć imbir i dusić jeszcze przez chwilę.
5. Wyłożyć formę ciastem i wylać na nie farsz.
6. Jajko połączyć z jogurtem, doprawić dowolnie i wylać na tartę.
7. Piec w temperaturze 180 C przez ok. 40 minut, aż masa jajeczno-jogurtowa się zetnie a ciasto się upiecze.
SMACZNEGO!
fot. hedrys