Szarlotka z różyczkami

Czerwiec 2
No comments yet

DSCN3722Dzisiaj zapraszam Was na totalnie obłędną szarlotkę z różami. Przepis ten odkryłam już dosyć dawno, ale musiał chwilkę odleżeć zanim się nim z Wami dzielę :) Niestety nie zachowało się żadne moje zdjęcie gotowej wersji, dlatego też musi Wam wystarczyć fotografia obrazująca ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika. Wersja końcowa wygląda naprawdę wyśmienicie! I jak się okazuje ciasto nie jest wcale takie trudne jakby się mogło wydawać. Jedyne co, to potrzeba chwili cierpliwości przy układaniu różyczek :) Do dzieła zatem!

Ciasto

125g masła

70g cukru pudru

1 jajko

1 laska wanilii

1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

100g startych migdałów

150g mąki

Krem

400 ml mleka
100ml białego wina
3 żółtka
1 wanilia
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki

5-6 jabłek

dżem brzoskiwniowy

Przygotowanie:

  1. wymieszaj masło z cukrem, wanilią i skórką pomarańczową. Dodaj jajko i skórkę pomarańczową. Stopniowo dodawaj mąkę, formując ciasto.
  2. wyłóż ciasto w formie o średnicy 22/24 cm, posmaruj masłem i posyp lekko mąką. Możesz przykryć papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na czas wykonywania kremu.
  3. wymieszaj mąkę z cukrem, wanilią i skórką pomarańczową. Dodaj żółtko i odrobinę mleka. Wymieszaj, dodaj pozostałą ilość mleka i białe wino. Ugotuj krem, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięty krem wylej na spód.
  4. obierz jabłka ze skórki i ułóż z nich różyczki.
  5. posmaruj różyczki ciepłym dżemem brzoskwiniowym. Piecz w temp. 180 C.

 

SMACZNEGO!

(Visited 89 times, 1 visits today)