Pieróg calzone

24 października
No comments yet

calzoneDzisiaj przedstawiam Wam pomysł, który możecie śmiało wykorzystać na weekendowy obiad lub wczesną kolację – pieróg calzone. Danie nie jest trudne do wykonania, a naprawdę smakuje wyśmienicie. Tak naprawdę do środka możecie włożyć co tylko chcecie. Moja propozycja jest jedną z setek, które znajdziecie w Internecie. Z podanej porcji wyjdą 2 duże pierogi lub cztery mniejsze, a więc porcja jest dość spora. Można nią obdzielić co najmniej dwie osoby :)

Składniki na ciasto:

450 g mąki

16 g świeżych drożdży

2 łyżki oliwy z oliwek

250 ml podgrzanego mleka

opcjonalnie: szczypta soli (dla tych, którzy jej używają)

Składniki na nadzienie:

4 cebule

2 ząbki czosnku

250 g pieczarek

200 g oliwek

ok. 200 g tartego sera

4 łyżki oliwy z oliwek

oregano, pieprz, papryka i inne przyprawy, które lubicie

WYKONANIE

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości na oleju, następnie dodać pieczarki.
  3. Po usmażeniu doprawić wedle własnego uznania i dodać oliwki.
  4. Przygotować ciasto:
    a) przesiać mąkę, dodać sól i rozczyn z drożdży
    b) uformować w cieście dołek, do którego należy wlać mleko i oliwę
    c) wyrobić ciasto, ukształtować kulę i odstawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny)
    d) wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i rozdzielić na 4 części; każdą z nich rozwałkować
    e) wyłożyć farsz na połowę każdego placka, posypać serem i dobrze skleić brzegi.
  5. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać dowolnie – kminkiem, słonecznikiem, dynią.
  6. Piec w temperaturze 200C przez ok. 30 minut aż do zarumienienia się ciasta. Podawać lekko wystudzone.

 

SMACZNEGO!

(Visited 233 times, 1 visits today)