Muszle z soczewicą, pomidorami i kiełbaską

Czerwiec 28
No comments yet

9342570845_20d767fedf_zSobota to idealny na dzień na przygotowanie czegoś pysznego do jedzenia. Jeśli tylko nie jestem w podróży, a ostatnio zdarza się to dość rzadko ;), staram się coś upichcić. Za każdym razem jest to zazwyczaj coś nowego – w końcu o to chodzi w kuchni moim zdaniem – żeby poznawać nowe smaki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na nadziewane muszle. Zostało mi ich całkiem sporo po ostatnim eksperymentowaniu ze szpinakiem. Tym razem postawiłam na wersję „czerwoną” i skupiłam się na soczewicy, którą uwielbiam, pomidorach, które są super zdrowe i kiełbasce, która nadała daniu dodatkowego „smaczku”. Zapraszam po przepis poniżej :)

Składniki (na 2 porcje):

20 sztuk muszli

szklanka soczewicy czerwonej

2 czerwone cebulki

3 pomidory, obrane ze skórki

100g dowolnej kiełbaski

1 mozarella

WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
  2. Cebulę i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni ok. 3-4 minut.
  3. W tym samym czasie gotujemy soczewicę – wrzucamy ją na gotującą się wodę i czekamy aż całkowicie wchłonie wodę. Jeśli używacie soli, możecie jej dodać do gotującej wody.
  4. Ugotowaną soczewicę dodajemy do cebuli i kiełbasy, smażymy krótką chwilę.
  5. Pomidory pokrojone w drobną kostkę dodajemy na patelnię i całość gotujemy
    około 5 minut.
  6. Gotowy farsz doprawiamy wedle uznania pieprzem, ostrą i słodką papryką, pieprzem cytrynowym.
  7. Nadziewamy każdą z muszli, nakładając do niej farsz.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Każdą muszę przykrywamy plasterkiem mozarelli.
  9. Zapiekamy ok. 20 minut.
  10. Danie możemy podać z pokrojoną natką pietruszki lub suszonym oregano.

 

Palce lizać! Smacznego :)

(Visited 80 times, 1 visits today)