KUCHNIA: Zupa soczewicowa

15 stycznia
No comments yet

Coś czuję, że już za kilka dni przywita nas biała zima, mrozy i tym podobne styczniowe paskudztwa ;) Jednym słowem konieczne będzie porządne rozgrzanie się. Możliwe jest to oczywiście na wiele sposobów ;) Jednym z moich sprawdzonych (oprócz kocyka, rzecz jasna!) jest przepyszna o jednocześnie mocno rozgrzewająca zupa soczewicowa z pomidorami. Nie przesadźcie tylko z ilością soczewicy, jeśli chcecie modyfikować przepis. Doświadczyłam kiedyś czegoś na kształt papko-ciapki, a nie płynnej zupy.

Składniki:
1 pietruszka
1 marchewka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
czarny pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
sok cytrynowy
pół puszki pomidorów
1 łyżka majeranku
1 łyżka oleju roślinnego
Wykonanie:
1.      Pietruszkę, marchewkę i cebule kroimy w kostkę, a czosnek miażdżymy i kroimy drobniutko.
2.      W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek – aż do zeszklenia.
3.      Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i soczewicę.
Dla solących: możecie doprawić solą i dodatkowo odrobiną sosu sojowego
4.      Mieszamy, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, majeranek i na końcu zalewamy litrem wrzątku.
5.      Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy całość do miękkości.
6.      Dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku majerankiem. Opcjonalnie można dodać ok. 2 łyżeczek masła.
7.      Dla lubiących kremy – zupę można zmiksować blenderem i voila!
Polecam Wam tę zupę z czystym sercem – jak dla mnie numer jeden. No może tuż, tuż za zwykłą pomidorówką :)
źródło obrazka:
www.
commons.wikimedia.org

(Visited 43 times, 1 visits today)