Środa, a w środę tak na dobry początek weekendu – oj tam, oj tam, że to jeszcze 2 dni – czas na przygotowanie czegoś super pysznego! Polecam Wam zatem bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie wyśmienity sernik z bezą. Jak widać na załączonym zdjęciu beza nieco się nie udała, ale powstała pianka – dlatego też może lepiej będzie nazwać ten przepis recepturą na sernik z pianką bezową ;) Przepis jak zwykle zaczerpnięty ze sprawdzonej strony (www.mojewypieki,com), ale oczywiście z modyfikacjami. Głównie polegała ona na zmianie spodu do ciasta – w oryginale jest on na ciasteczkach Oreo. Ja takowych nie posiadałam, w związku z czym postanowiłam zrobić wersję na cieście tartowym.
Składniki na spód ciasta:
0,5 kostki masła
250 g mąki
100 g cukru
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na masę:
60 ml śmietany 30%
130g białej czekolady
375g serka typu filadelfia, almette (ogólnie kremowego) lub twarogu (zmielonego!)
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
110 g cukru pudru
1 jajko
Składniki na piankę bezową:
4 białka
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
WYKONANIE
- Przygotowujemy ciasto:
- umieszczamy wszystkie składniki w misce,
- szybko zagniatamy,
- formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 0,5 godziny,
- po wyjęciu z lodówki wykładamy formę do ciasta i podpiekamy ok. 15-20 minut w temp. 180C. Ciasto studzimy.
- W międzyczasie przygotowujemy masę serową:
- roztapiamy czekoladę i kremówkę – najlepiej w kąpieli wodnej, studzimy,
- ubijamy ser, skórkę pomarańczową, cukier i jajko – aż do uzyskania gładkiej masy,
- dolewamy wystudzoną czekoladę i całość mieszamy,
- wylewamy na wystudzony spód.
- Na koniec przygotowujemy piankę:
- białka ubijamy na sztywno z cukrem,
- wykładamy na ciasto.
- Pieczemy ciasto w 160C przez ok. 90 minut lub trochę dłużej.
Omnomnom, palce lizać:) SMACZNEGO!