KUCHNIA: Sernik z pianką bezową

Marzec 19
No comments yet

sernik z beząŚroda, a w środę tak na dobry początek weekendu – oj tam, oj tam, że to jeszcze 2 dni – czas na przygotowanie czegoś super pysznego! Polecam Wam zatem bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie wyśmienity sernik z bezą. Jak widać na załączonym zdjęciu beza nieco się nie udała, ale powstała pianka – dlatego też może lepiej będzie nazwać ten przepis recepturą na sernik z pianką bezową ;) Przepis jak zwykle zaczerpnięty ze sprawdzonej strony (www.mojewypieki,com), ale oczywiście z modyfikacjami. Głównie polegała ona na zmianie spodu do ciasta – w oryginale jest on na ciasteczkach Oreo. Ja takowych nie posiadałam, w związku z czym postanowiłam zrobić wersję na cieście tartowym.

Składniki na spód ciasta:

0,5 kostki masła

250 g mąki

100 g cukru

1 jajko

1 żółtko

łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na masę:

60 ml śmietany 30%

130g białej czekolady

375g serka typu filadelfia, almette (ogólnie kremowego) lub twarogu (zmielonego!)

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

110 g cukru pudru

1 jajko

Składniki na piankę bezową:

4 białka

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy ciasto:
    • umieszczamy wszystkie składniki w misce,
    • szybko zagniatamy,
    • formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 0,5 godziny,
    • po wyjęciu z lodówki wykładamy formę do ciasta i podpiekamy ok. 15-20 minut w temp. 180C. Ciasto studzimy.
  2. W międzyczasie przygotowujemy masę serową:
    • roztapiamy czekoladę i kremówkę – najlepiej w kąpieli wodnej, studzimy,
    • ubijamy ser, skórkę pomarańczową, cukier i jajko – aż do uzyskania gładkiej masy,
    • dolewamy wystudzoną czekoladę i całość mieszamy,
    • wylewamy na wystudzony spód.
  3. Na koniec przygotowujemy piankę:
    • białka ubijamy na sztywno z cukrem,
    • wykładamy na ciasto.
  4. Pieczemy ciasto w 160C przez ok. 90 minut lub trochę dłużej.

Omnomnom, palce lizać:) SMACZNEGO!

(Visited 71 times, 1 visits today)