KUCHNIA: Lasagne z soczewicą

Marzec 6
No comments yet

lasagne z soczewicąZ soczewicą zapoznałam Was już w tym poście – dziś czas na drugą potrawę, czyli lasagne z soczewicą. Moim zdaniem wyśmienita! Za pierwszym razem lasagne wykonana została sposobem tradycyjnym, czyli z mięsem mielonym – tym razem postawiliśmy na wersję numer dwa, przede mną jeszcze numer trzy, czyli lasagne ze szpinakiem. Mam nadzieję, że już wkrótce przepis znajdzie się również na blogu :) Jak zwykle,jeśli chodzi o gotowanie, dużą pomocą służą mi wskazówki, które można znaleźć w Internecie. Warto jednak korzystać z takich przepisów, które są sprawdzone. Jak to zweryfikować? W bardzo prosty sposób – np. kierując się komentarzami czytelników danego bloga kulinarnego. Często zostawiają oni swoje opinie na temat danej receptury. Dowiemy się wtedy, czego dodać więcej, czego mniej, piec dłużej czy krócej, gotować czy nie gotować, smażyć na oliwie czy na maśle itd.

Składniki na farsz:

ok. 12 płatów makaronu lasagne

200g soczewicy czerwonej

ok. 300-400g pieczarek

puszka pomidorów z puszki (pokrojonych)

2 łyżki przecieru pomidorowego

dowolna ilość tartego żółtego sera (najlepiej dużo)

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

przyprawy (pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, chilli)

natka pietruszki

Składniki na sos beszamelowy:

2 szklanki mleka

ok. 1/4 kostki masła

2 łyżki mąki

szczypta soli

szczypta pieprzu

WYKONANIE

1. Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości (ok. 15 minut).
Uwaga: ja nie solę potraw, ale Ci z Was, którzy używają soli mogę jej tu dodać

2. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę – w drobną kostkę.
Uwaga: do przyrządzenia farszu najlepsza będzie duża patelnia

3. Rozgrzać olej i wrzucić cebulę – podsmażyć. Następnie dodać pieczarki, doprawić pieprzem i poddusić.

4. Odcedzić soczewicę i dodać ją na patelnię, następnie wlać pomidory z puszki, przecież pomidorowy i całość doprawić wedle uznania.

5. Czosnek pokroić w drobną kostkę i dodać do farszu. Poddusić chwilę. Dla smaku można dodać dowolną ilość natki pietruszki.

6. Przygotować sos beszamelowy:

  • stopić masło i powoli dodawać do niego mąkę aż do otrzymania złocistej zasmażki (na wolnym ogniu),
  • doprawić i dolewać mleko, cały czas mieszając aż do momentu, gdy sos zgęstnieje.

7. Podgotować płaty lasagne.

8. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.

9. Ułożyć warstwę płatów lasagne, pokryć sosem, następnie wyłożyć farsz i posypać serem – kolejne warstwy tak samo.

10. Rozgrzać piekarnik do 180C i zapiekać lasagne ok. 35 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200C i piec jeszcze 10 minut.

(: !SMACZNEGO! :)

źródło obrazka: www.flickr.com

(Visited 44 times, 2 visits today)