KUCHNIA: Karpatka

Marzec 13
No comments yet

karpatkaKarpatka to ciasto, do którego przymierzałam się bardzo, bardzo długo. Jest tak popularna, że nie mogłam sobie odmówić przyjemności jej przygotowania. Nadszedł zatem moment na jej wykonanie! Nie powiem, żebym była zachwycona efektem, ale jak na pierwszy raz to naprawdę nie było źle. Góry to nie były, ale nieśmiało wyrastające pagórki owszem :) Jestem pewna, że kolejna będzie zdecydowanie lepsza! Nie korzystałam z żadnych gotowych torebek z proszkiem do miksowania – za dużo w tym chemii, a poza tym też bez gwarancji, że wyrosną piękne szczyty ;) Poszukując przepisu wolałam nie ryzykować i wykorzystać ten, któremu na pewno zaufam. Postawiłam zatem na wielu Wam z pewnością znany blog Doroty – podobnie, jak w przypadku  bezy i ciasta z owocami.

Poniżej receptura na nieco większa blaszkę niż w oryginale – taką standardową blaszaną, która na pewno znajduje się w Waszych domach ;)

 

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki wody

180 g masła

1,5 szklanki mąki

8 jajek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na krem:

4,5 szklanki mleka

trochę ponad 1 szklanka cukru

180 g masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)

24 g cukru wanilinowego

6 łyżek mąki pszennej

7,5 łyżki mąki ziemniaczanej

6 jajek

WYKONANIE

  1. Rozpuszczamy masło, dolewamy wodę i czekamy aż będzie wrzało.
  2. Wsypujemy mąkę i ucieramy aż powstanie gęsta masa.
  3. Lekko studzimy, a następnie wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy.
  4. Dzielimy masę na 2 części.
  5. Blachę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną – wykładamy pierwszą część ciasta.
  6. Pieczemy w 200C przez ok. 30 minut, studzimy. Tak samo pieczemy drugą część ciasta.
  7. Przygotowujemy krem:
    • gotujemy 3 szklanki mleka z cukrami i masłem, pozostałą część miksujemy z jajkami i mąką,
    • wlewamy miksturę do gorącego mleka,
    • gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając (nie można dopuścić do powstania grudek)
  8. Krem wylewamy na jeden z blatów ciasta i przykrywamy drugim.
  9. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy.
  10. Dla lepszego efektu wizualnego, ciasto można oprószyć dowolną ilością cukru pudru.

Coś mi się wydaje, że niedługo znowu sięgnę po ten przepis :)

SMACZNEGO!

źródło obrazka: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Karpatka.jpg

 

(Visited 108 times, 1 visits today)