KUCHNIA: Banany w czekoladzie

Grudzień 11
No comments yet


          Uwielbiam środy – to dzień, w którym mogę Wam zaprezentować różne cuda i cudeńka kulinarne. Dzisiaj przepis na bardzo prosty deser, ale jakże urokliwy. Świetnie sprawdzi się nie tylko na przyjęciu urodzinowym dzieciaczków, ale również rozweseli spotkanie z nieco większymi już przyjaciółmi. Mowa o bananach w czekoladzie z kolorowymi posypkami :) Tak, tak wiem że są niezdrowe, ale przecież jedzone z umiarem i nie codziennie nikomu nie powinny zaszkodzić. Nie dajmy się zwariować ;) Mimo, że przepis jest bardzo prosty lubię zawsze wspomagać się już sprawdzonym przepisem. I tym razem nie było inaczej – skorzystałam kolejny raz z bloga www.makecookingeasier.pl.

Do wykonania naszego deseru potrzebnych będzie:
– kilka bananów (w zależności od ilości zjadaczy),
– ciemna/mleczna/biała czekolada: jedna tabliczka wystarcza na polanie ok. 3 bananów,
– łyżka oleju na każdą tabliczkę czekolady,
– patyczki do szaszłyków,
– kolorowe posypki lub ich zdrowsze alternatywy, np. drobne suszone owoce, drobno posiekane orzechy.
Banany obieramy ze skórki, nabijamy na patyczki i wkładamy do zamrażalnika na całą noc. Następnie rozpuszczamy czekoladę (z łyżką oleju) w kąpieli wodnej. Zamrożone banany maczamy w polewie, a następnie dowolnie dekorujemy posypkami. Banany są gotowe do zjedzenia praktycznie od razu – czekolada bardzo szybko zastyga na zimnych owocach :)
          Deser ten jest niezwykle prosty do przygotowania, a może wzbudzić zachwyt wśród osób, które będą konsumowały. Robi też dobre wrażenie na zdjęciach ;) Jak się okazuje nie trzeba więc spędzać kilku godzin w kuchni, budując kilkupoziomowe torty, aby nasze smakołyki zarówno cieszyły oko, jak i podniebienie. A że z czekoladą, że z posypkami – raz na jakiś czas to naprawdę nie grzech!

(Visited 77 times, 1 visits today)