Polubicie te ciasteczka od pierwszego zjedzenia! :) Przepis jest super prosty, a na dodatek nie potrzeba wiele składników. Gotowe ciasteczka są kruche, pachną orzechami i świetnie nadają się do kawy. Przygotowanie ciasta trwa może 10 minut, pieczenie ok. 40 minut więc widzicie, że jest to przepis dla tych, którzy nie maja zbyt wiele czasu na siedzenie w kuchni. Zapraszam zatem na sobotnią porcję słodkości.
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g orzechów włoskich, zmiksowanych
50 g cukru pudru
łyżeczka cukru wanilinowego
3 żółtka
WYKONANIE
Wszystkie składniki łączymy w misce, ugniatamy aż nasze ciasto będzie dużą, gładką kulą.
Odrywamy od ciasta kawałki i formujemy z nich kuleczki – rozmiar dowolny. W zależności od tego jakiej wielkości ciasteczka chcecie uzyskać.
Z każdej kulki formujemy rożki i wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180C ok. 20-25 minut. Jak widzicie moje po 0,5 godziny były już nieco spieczone.
SMACZNEGO!