Nie wiem jak Ty, ale ja nie znoszę tych napuszonych, napompowanych, naszpikowanych chemią i zapakowanych w foliowe worki chlebów z marketu. Jeśli zatem nie zmuszała mnie do tego sytuacja (np. tylko otwarta Żabka w święto państwowe) unikałam jak ognia ich kupowania. Co prawda skład wskazuje na to, że teoretycznie jest to chleb, bo z mąki i drożdży a czasem nawet na zakwasie, ale litania dodatkowych składników powoduje prawdziwy zawrót głowy już na sam widok. Myśl o wypiekaniu swojego własnego pieczywa pojawiła się już wiele miesięcy temu, ale jakoś nie od razu została ona zrealizowana. Teraz eksperymentujemy i co rusz z piekarnika wyjeżdża nowa wersja zdrowego wypieku.
Jeśli wypiekanie chleba kojarzy Ci się z długotrwałym procesem, który zaczyna się od przygotowania zakwasu, mam dobrą informację – ten przepis go nie wymaga a przygotowanie ciasta do momentu włożenia go do piekarnika zajmie Ci maksymalnie 20 minut. To, co mnie się najbardziej w tym przepisie podoba to fakt, że ogranicza mnie tylko wyobraźnia z czym taki chlebek chciałabym mieć. Zresztą sam/-a się zaraz przekonasz o co mi chodzi :)
Domowy chleb – przepis prosty jak bułka z masłem! ;)
Składniki (proporcje na 2 keksówki o długości 30-35 cm):
1 kg mąki – tutaj panuje dowolność. Możesz na przykład użyć tylko mąki pszennej, ale wtedy chleb nie będzie taki zdrowy ;) U mnie są to najczęściej następujące proporcje:
1/3 mąki orkiszowej
1/3 mąki pszennej razowej
1/3 mąki żytniej razowej
Można dodać również inne mąki – eksperymentuj!
4 szklanki ciepłej wody
100 g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki nasion (łącznie), np. słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam, amarantus, czarnuszka, len mielony, mogą być też otręby
dodatki: jeśli masz ochotę, dodaj do ciasta ekstra składniki, np. suszone pomidory, oliwki czy nasz hit – suszone daktyle. Nie potrafię opisać jak pyszna jest kromka chleba z daktylami i serem pleśniowym! :)
WYKONANIE
1. Przygotuj zaczyn: do dużej miski (naprawdę sporej) rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem, dodaj 1 szklankę ciepłej wody i 1 szklankę mąki. Daj drożdżom chwilę, aby zaczęły pracować.
2. W czasie gdy drożdże zaczynają pracować przygotuj sobie wszystkie nasionka.
3. Po kilku minutach, gdy zaczyn jest już gotowy, możesz zacząć dodawać pozostałą część wody i mąki – najlepiej robić to stopniowo, na zmianę. Ciasto będzie klejące, ale zupełnie się tym nie przejmuj – takie właśnie ma być.
4. Na koniec możesz dodać swoje ulubione dodatki i ciasto jest gotowe do wyłożenia na foremkę. Daj mu chwilę żeby wyrosło.
5. Piecz w temperaturze 180C przez 40-50 minut, do momentu gdy chleb będzie „stukał”.
6. Gotowy chleb studź poza foremką, np. na kratce.
Przepis na ten domowy chleb jest naprawdę bardzo prosty i nawet jeśli myślisz, że masz dwie lewe ręce do tego typu wypieków, wyjdzie wyśmienity!