Pamiętam jak w dzieciństwie często mieliśmy w domu gości w niedzielę. Był to dzień, w którym można było spotkać się z rodziną, która na co dzień mieszka nieco dalej niż w najbliższym sąsiedztwie. Był to również czas, kiedy w domu pachniało świeżo pieczonym ciastem. Dzisiaj z kolei gości przyjmowałam ja – nie ma weekendu bez ciasta więc i tym razem z mojego piekarnika wyjechało coś pysznego. Efekt możecie zobaczyć na zdjęciu głównym. Ciasto jest mocno czekoladowe z lekka nutą przyprawy piernikowej. Zapraszam po przepis! Zainteresowanym wypożyczam foremkę ;)
Składniki:
125 g masła
150 g gorzkiej czekolady, jeśli jej nie lubicie śmiało można wykorzystać czekoladę mleczną
125 g cukru
4 jajka
115 g mąki
0,5 łyżki przyprawy do piernika
0,5 łyżki cynamonu
słoik powideł śliwkowych lub innych ulubionych
polewa czekoladowa: 40 g masła, 120 g czekolady gorzkiej
WYKONANIE
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika i cynamon.
- Czekoladę roztapiamy – najlepiej w kąpieli wodnej. UWAGA! Woda nie może dostać się do środka.
- Masło ucieramy ze 100 gramami cukru, następnie stopniowo dodajemy żółtka a na koniec lekko wystudzoną, roztopioną czekoladę.
- Do utartej masy dodajemy mąkę i łączymy wszystko łyżką, tylko do wymieszania się składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostałą część (25 g) cukru.
- Ubitą pianę dodajemy do masy czekoladowej i mieszkamy dokładnie.
- Powstała ilość ciasta pasuje najlepiej do niedużej formy w kształcie serca lub do małej tortownicy.
- Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160C.
- Po wystudzeniu, kroimy na dwie części i przekładamy konfiturami śliwkowymi.
- Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy w garnku, na małym ogniu. Po zdjęciu czekoladę należy rozdrobnić na kawałki i wmieszać w masło.
- Ciasto dekorujemy w dowolny sposób, np. malutkimi serduszkami. Polewa powinna zastygnąć przed podaniem :)
SMACZNEGO!
przepis na ciasto pochodzi z portalu www.mojewypieki.com