Ciasto „leśny mech”

26 grudnia
No comments yet

leśny mechŚwięta już prawie za nami, co nie zmienia faktu, że z pewnością w Waszych domach jest jeszcze mnóstwo słodkości. U mnie standardowo zostały upieczone sernik, makowiec i jabłecznik. Od zeszłego roku wprowadziłam również tradycję robienia uli – w tym roku jednak powstała wersja bezalkoholowa, z wyśmienitym lemon curd. To jednak nie koniec wspaniałych wypieków domowych – dodatkowo z naszego piekarnika wyjechała zupełna nowość – leśny mech. Dzisiaj, na zakończenie świętowania, dzielę się z Wami przepisem. Zapraszam do dalszego czytania i zachęcam do wykonania ciasta – proste do przygotowania a jaaaaakie dooobre :)

Składniki:

proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm lub niedużą prostokątną blaszkę

450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

1 1/3  szklanki cukru

3 jajka

1 1/3 szklanki oleju

2 szklanki mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

500 ml śmietany 30% lub 36%

2 śmietan-fixy

1 łyżeczka cukru wanilinowego

cukier puder wg uznania – ja dodałam ok. 0,5 szklanki

owoce granatu do ozdoby

WYKONANIE

1. Rozmrażamy szpinak i odsączamy wodę – powinny zostać same rozdrobnione liście.

2. Jajka miksujemy z cukrem, pod koniec wlewamy małym strumieniem olej.

3. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników.

4. Dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.

5. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180C. Warto kontrolować stopień wypieczenia ciasta – ja piekłam nieco krócej, bo ok. 45 minut – do suchego patyczka.

6. Po upieczeniu, ciasto studzimy i odcinamy wierzch ciasta – rozdrabniamy go na drobne kawałeczki.

7. Śmietanę ubić na sztywno z fixami, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.

8. Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i owocami granatu.

9. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO! :)

fot. hedrys

(Visited 304 times, 1 visits today)