Bio zakupy: amarantus i jego właściwości

25 września
1 Comment

bio zakupyJakiś czas temu postanowiłam sprawić sobie co nieco przyjemności – nie, nie, nie była to nowa bluzeczka ;) Postawiłam na bio zakupy w jednym ze sklepów internetowych. Na zdjęciu głównym możecie zobaczyć efekty mojego pomysłu. Co jakiś czas pokażę Wam bliżej wszystkie produkty i zachęcę do wprowadzenia ich do swojej diety czy też łazienki. Na pierwszy rzut pójdzie amarantus i moje pierwsze z nim spotkanie. Zapraszam zatem do dalszego czytania.

Amarantus to jedno z najstarszych pseudozbóż na świecie – jego początki sięgają aż czasów Inków, Majów i Azteków. Stanowił wtedy podstawę ich diety. Inna jego nazwa to szarłat – w Polsce główne uprawy znajdują się na Lubelszczyźnie. Do celów kulinarnych służą jedynie nasiona, które mogą występować również w formie poppingu i mąki. Zastosowań amarantusa jest mnóstwo – praktycznie w każdym posiłku można znaleźć dla niego miejsce. W owsiance, chlebie, zupie, ciastach, daniach zbożowych i wielu, wielu innych. Poniżej prezentuję Wam 12 właściwości, które posiada amarantus – niech będą one zachętą do wprowadzenia go do Waszych codziennych diet.

WŁAŚCIWOŚCI AMARANTUSA

 

  1. obniża poziom cholesterolu we krwi

  2. ma właściwości przeciwzapalne

  3. antyoksydanty zawarte w jego nasiona pomagają chronić przed rakiem

  4. obniża ciśnienie krwi

  5. jest bogaty w łatwo przyswajalne białka

  6. źródło lizyny, która pomaga wchłaniać wapń, budować mięśnie i produkować energię

  7. bogate źródło błonnika

  8. źródło minerałów, szczególnie wapnia, magnezu i żelaza, a także cynku i potasu

  9. źródło witamin A, E, C, K, B5, B6 i wielu innych

  10. wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego

  11. zapobiega siwieniu i wypadaniu włosów (!) :)

  12. świetnie nadaje się do diety bezglutenowej

  13. wspomaga prawidłowe widzenie

 

Tutaj z kolei możecie zobaczyć jakie są wartości odżywcze amarantusa w100g:

wartość energetyczna – 1692 kJ/401kcal/

tłuszcz – 6,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,5 g

węglowodany – 66 g, w tym cukry – 1,7 g

białko – 15 g

sól – 0 g

 

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem przekonana do tej rośliny w 100% i z chęcią wprowadzam ją do swoich dań- owsianka nabiera zupełnie nowego smaku, a batony owsiane, o których na blogu już niedługo – bajka! :)

amarantus

(Visited 194 times, 1 visits today)